Joden zijn rijk, hebben een grote neus en willen Palestina overnemen. Onder mbo-studenten van het ROC van Amsterdam leven een heleboel vooroordelen over Joden. Tijdens ‘Leer je buren kennen’ mogen ze, in de synagoge van de Liberaal Joodse Gemeente (LJG), al die vooroordelen op tafel gooien. Medewerkers van de synagoge gaan vervolgens met hen het gesprek aan. In dat gesprek staat het zoeken naar overeenkomsten centraal: daar blijken er – met name tussen Moslims en Joden – namelijk heel veel van te zijn. Deze verhelderende dialoog blijkt zo succesvol dat tegenwoordig praktisch alle klassen van het ROC van Amsterdam een keer naar de synagoge gaan.

Niet alleen het ROC van Amsterdam is enthousiast over Leer je buren kennen. Vandaag kreeg de LJG de Brouwer Prijs voor Wetenschap en Samenleving, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt. Deze prijs is bestemd voor een persoon of organisatie in Nederland die door een wetenschappelijk of maatschappelijk initiatief de samenhang en het onderling vertrouwen in de samenleving bevordert en bedraagt honderdduizend euro. Het is de bedoeling dat dit bedrag vooral wordt besteed aan verdere toepassing, wetenschappelijke onderbouwing en/of opschaling van het initiatief.

Meer weten over Leer je buren kennen? Kijk naar het praktijkvoorbeeld van het ROC van Amsterdam op deze website, of lees het artikel over het project in de Volkskrant van 17 november 2017.

 

Relevante links

ROC van Amsterdam – Leer je buren kennen

De Volkskrant – Aandachtig luisterend vragen de studenten waarom Anne Frank zo bekend geworden is

Je dient hier de catergorie aan te passen als je invoert via 'Links' Als je 1 linkje nodig hebt, maak dan een tekstblok met dat ene linkje.