Netwerk burgerschap – Een goed gesprek

Beschrijving

Is burgerschap de verantwoordelijkheid van het hele team, of alleen van de docent burgerschap? Hoe belangrijk vinden wij democratische waarden of levensechte ervaringen? Hoeveel nadruk willen wij leggen op de koppeling met het beroep? Komen kritische denkvaardigheden terug in ons burgerschapsonderwijs? Kunnen we hierbij aansluiten bij de schoolvisie, wat is die eigenlijk? Je kunt pas een gedragen visie op burgerschapsonderwijs formuleren nadat je eerst eens een goed gesprek hebt gevoerd over je gedeelde waarden.

‘Een goed gesprek,’ het spel dat geen spel mag heten, biedt aanknopingspunten voor een gesprek waar al deze elementen in terug komen. Gooi met de dobbelsteen, pak een kaartje en reageer op de vraag, quote, stelling of casus die erop staat. Gaandeweg loop je zo alle belangrijke thema’s rondom burgerschapsonderwijs door en kom je erachter waar jullie naartoe willen.

Je kunt het gesprek voeren met een opleidingsteam, een groep burgerschapsdocenten, het CvB, of met een combinatie ervan. Deze versie is qua taalgebruik vooral gericht op docenten, maar ook studenten kunnen meedoen.

 

 

Kenmerken:

Burgerschapsdimensie: Economische dimensie, Politiek-juridische dimensie, Sociaal-maatschappelijke dimensie, Vitaal burgerschap
Type: Instrument
Aanbieders: Netwerk burgerschap
Tijdsduur: 90 minuten
Niveau: Docenten
Kosten: Gratis
Begeleiding: Begeleid

Verschijningsdatum

8 februari 2018