Deltion College – Democratiespel (ism ProDemos en de provincie)

Beschrijving

Politiek komt het meest tot leven als het gaat om het oplossen van wezenlijke problemen, iets waar studenten zelf last van hebben, zo merkten ze op het Deltion College. “In Zwolle hebben we bijvoorbeeld de Deltionbus, een directe bus tussen het station en de campus. Daar maken zoveel mensen gebruik van dat ze min of meer ingeblikt vervoerd worden, het is altijd chaos. Als je daarover met studenten in discussie gaat heb je ze mee, dat gaat over henzelf,” aldus docent Otto Kleingeld.

In samenwerking met de Provincie Overijssel en ProDemos doet het Deltion College daarom met studenten het democratiespel. Daarbij is een spelleider van ProDemos aanwezig, alsmede een Statenlid van de provincie. Eerst vertellen zij meer over de politiek, hoe zit dat ook alweer in elkaar? Welke partijen zijn er, wat is links en rechts, progressief en conservatief, etc.

Doel is studenten kennis laten maken met (provinciale) politiek, hun debatteervaardigheden ontwikkelen, maar hen daarnaast leren zich te verplaatsen in de argumenten/standpunten van een ander. Ze worden niet per sé ingedeeld bij een politieke partij die hun mening vertegenwoordigt, maar moeten die mening wel verdedigen. Zo werken studenten aan hun kritische denkvaardigheden.

In de provincies Overijssel en Gelderland zijn afspraken gemaakt met ProDemos, waardoor mbo-scholen kosteloos gebruik kunnen maken van onder andere de gastles met het democratiespel. Zie de flyer van ProDemos voor meer informatie hierover.

Kenmerken:

Burgerschapsdimensie: Politiek-juridische dimensie
Type: Gastles
Aanbieders: ProDemos, mbo-school
Tijdsduur: Meerdere lesuren
Niveau: Niveau 3, Niveau 4
Kosten: Betaald
Begeleiding: Begeleid

Verschijningsdatum

13 april 2018