Anne Frank Stichting – Reageren op discriminerende opmerkingen

Beschrijving

Training over het omgaan met vooroordelen en discriminatie voor docenten vo en mbo. Je leert hoe je in een veilige en open sfeer gevoelig onderwerpen kunt bespreken en je studenten helpt bij het reflecteren op hun gedrag, denkbeelden en emoties.

Wat doe je als studenten vooroordelen over bepaalde groepen uiten en ongevoelige of haatdragende opmerkingen maken die over jouw grens gaan? Hoe voorkom je dat je in een één op één discussie terecht komt, de opmerking negeert of achteraf ontevreden bent over je reactie? Hoe kun je met een open houding het gesprek aangaan?

Tijdens de training behandelen we veelvoorkomende situaties in het onderwijs. Aan bod komen onder andere recente voorbeelden van homodiscriminatie, moslimdiscriminatie en antisemitisme. Via oefeningen in kleine groepjes, en via individuele opdrachten, leer je hoe je de nuance aanbrengt in gesprekken over dit soort gevoelige en gepolariseerde thema’s. We verkennen ook de achtergronden en gevolgen van discriminerende opmerkingen, voor jezelf en de klas. Aan het einde van de training weet je hoe je adequaat kunt reageren.

 

Kenmerken:

Burgerschapsdimensie: Sociaal-maatschappelijke dimensie
Type: Training
Aanbieders: Museum+educatie
Tijdsduur: Dag
Niveau: Docenten
Kosten: Betaald
Begeleiding: Begeleid

Verschijningsdatum

29 mei 2017