Hoe vertaal je een visie op burgerschap naar concrete activiteiten? Het Netwerk burgerschap mbo presenteerde op haar jaarlijkse studiedag het instrument ‘Een goed gesprek over burgerschap’. Volgens Ton Heerts, voorzitter van de MBO Raad, draait burgerschap om het verbinden van alles wat in een samenleving plaatsvindt . ‘Zo maak je studenten weerbaar voor de toekomst.’

Op vrijdag 13 oktober vond in Ede de jaarlijkse studiedag van het Netwerk Burgerschap plaats. Thema van deze editie: Van Visie naar Praktijk. Een visie op burgerschap is mooi, maar hoe vertaal je dat naar de praktijk? In talloze workshops – van mbo-instellingen, maar ook van bijvoorbeeld de Anne Frankstichting en het Rijksmuseum – lieten docenten zich informeren en inspireren. Tussen de workshops door konden de deelnemers struinen langs diverse stands, zoals die van de Democratiefabriek, Moviesthatmatter-educatie en Gezonde School.

Weerbaar maken
Om tot een goede aanpak te komen gaan onderwijsteams eerst in gesprek over wat ze precies met burgerschap willen. ‘Pas als er een gezamenlijke, gedragen visie is, kun je vervolgstappen gaan zetten’, aldus Alet van Leeuwen van het Netwerk Burgerschap. Om zo’n gesprek te faciliteren heeft het Netwerk door en voor docenten burgerschap de tool ‘Een goed gesprek’ ontwikkeld. Deze tool helpt docenten en andere onderwijsprofessionals onderling het gesprek aan te gaan over burgerschap. Welke ongeschreven wetten gelden op school? Welke levensles wil je studenten meegeven?

Wil je in jouw onderwijsteam ook aan de slag met ‘Een goed gesprek’? Vraag dan nu een exemplaar aan tegen verzendkosten via burgerschapmbo@mboraad.nl.